NATURALNA WODA LECZNICZA DĄBRÓWKA
DĄBRÓWKA – MINERALNA WODA LECZNICZA, NATURALNIE NASYCONA DWUTLENKIEM WĘGLA
Źródło leczniczej wody Dąbrówka zlokalizowane jest w podziemiu sanatorium Korona Piastowska (vis-à-vis Pijalni Wód Mineralnej w Szczawnie Zdroju). W tej lokalizacji czynne jest nieprzerwanie od 1840 roku. Pierwszymi właścicielami źródła była rodzina Hauptmanów potem Scheuermanów aż do roku 1909, kiedy to Książę von Pless, właściciel Zamku Książ, odkupił Hotel Korona Piastowska wraz ze źródłem. Od tego czasu lecznicza woda Dąbrówka należała do naturalnych zasobów uzdrowiska a rodzina Hochbergów była jego właścicielem. Obecnie właścicielem źródła i koncesji na wydobycie leczniczej wody jest Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A.
Unikatowy skład chemiczny mineralnej wody leczniczej Dąbrówka korzystnie wpływa na leczenie schorzeń:
- wątroby i dróg żółciowych
- nerek i dróg moczowych
- żołądka i jelit
Mineralna woda lecznicza Dąbrówka polecana jest również przy otyłości, skazie moczanowej oraz przy lekkiej postaci cukrzycy.
Dąbrówka to 0,20% szczawa wodorowęglanowo – sodowa.
Mineralizacja na poziomie 1660 mg/l wskazuje, że dawkować trzeba ją umiejętnie.
- Jeśli mineralizacja wynosi ponad 1500 mg/l, wodę należy pić zgodnie ze wskazaniami medycznymi.
- Standardowa dawka dla osób dorosłych to 250 ml 3 x dziennie 30 min przed lub po posiłku.
- Jeżeli nasz organizm powinien lepiej przyswajać to,co trafia do niego z przewodu pokarmowego, wówczas zalecane jest picie wody przed jedzeniem.
- Jeżeli natomiast niedomaga nasz układ trawienny, zalecane jest picie po posiłkach.
Dąbrówka jest wodą alkaliczną, zawartość wodorowęglanów wynosi w niej 1100 mg/l
- Wody o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l określa się jako wody alkaliczne.
- Neutralizują soki trawienne i działają przeciwzapalnie.
- Sprzyjają trawieniu, ponieważ jelita potrzebują środowiska zasadowego.
- Obniżają poziom cukru we krwi i moczu.
- Zmniejszają produkcję acetonu, wpływają korzystnie na wydzielanie insuliny.
Biopierwiastki występujące w Dąbrówce mają formę zjonizowaną, łatwoprzyswajalną.
Wśród nich są kationy (wapniowe Ca + 121 mg/l , magnezowe Mg++ 51,3 mg/l, sodowe Na+ 232 mg/l, potasowe K+ 8,6 mg/l) i aniony (wodorowęglanowe HCO3- 1100 mg/l, siarczanowe SO4– 79,1 mg/l, fluorkowe F- 0,2 mg/l, chlorkowe Cl- 20,7 mg/l) oraz dwutlenek węgla.
Dąbrówka to niskonasycona (1450 mg/l) naturalnym dwutlenkiem węgla CO2 woda lecznicza.
- Dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne i konserwujące – przedłuża trwałość wody.
- Daje kwaskowy smak, który orzeźwia.
- Ułatwia trawienie, bo drażniąc błonę śluzową żołądka, wzmaga wydzielanie soków.
- Jednorazowe spożycie większej ilości wody z naturalnym gazem przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach.
- Mechaniczny ucisk na ściany żołądka i jelit powoduje przekrwienie, co sprzyja przyswajaniu pokarmu.
Pamiętaj !!!
Wszystkie wody należy trzymać w miejscu chłodnym (2-12 st. C) i zaciemnionym.
Sprawdzaj ich okres przydatności do spożycia – powinien on być zawsze zaznaczony na etykiecie.
Nie pij wody z butelki, by nie zakażać jej zawartości bakteriami.
Nie zapominaj o jej zakręcaniu.